torsdag 13 december 2012

Veckan som gått

Det har inte blivit tid att plita ner någonting på en vecka nu, så det får bli en blixtsnabb sammanfattning av vad som hänt efter min löprunda på självständighetsdagen.

På fredagen hjälpte jag far med att klyva ved. Han hade lånat en traktor med vedklyv, så det blev att lyfta och bära 1 meter långa stockar i 3 timmar. Svettigt blev det nog till sist. På kvällen körde jag som bonus 40 minuter med Kettlebells och hantlar. På Lördagen var det Ju-Jutsu och på Söndagen sprang jag en runda runt byn. 7 km på 42 min, helt bra, för det var både halt och lös snö på vägarna. På måndagen höll jag vilodag, igen. Jag har märkt att det blir ofta otränat just på måndagar. Vet inte varför det blir så, men vi kan väl kalla dem vilodagar. Tisdag på Ju-Jutu och igår tränade jag lite styrka. Körde mage, rygg och armpressar. Höll endast på 20 minuter, men det blev ändå jobbigt. Testade att göra det lite annorlunda som omväxling. Gjorde rörelserna överdrivet långsamt, och jösses vad tungt det blev. Det konceptet bör upprepas och utvecklas.

Så här ser det ut i konttin, innan man sprutar
vatten. Sen blir allt svart när rökgaserna blandas.
(Bild från Google.)
Ikväll skall jag ner till branddepån och utföra muskelkonditionstest och rökdykar- testet. Rökdykartestet är en "hinderbana" som skall utföras på viss tid, iklädd rökdykarutrustning. Pulsen övervakas, att den inte stiger för högt, och att den sjunker tillräckligt snabbt. Det känns helt ärligt inte alls inspirerande. Det är bara tråkigt. Dessutom borde vi och sitta i konttin ännu i år. Kontti är alltså varmövning, när man tänder en brasa inne i en container, och stänger dörren från insidan. Sen skall man sitta där och se när branden utvecklas, och lågorna börjar slicka taket ovanför oss. Det är spännande de 3 första gångerna, men nu är det heller inte alls lockande. Dessutom är det ju inte helt riskfritt. Senast vi var i konttin så brände en av oss knä. Gamla slitna halare, och vått golv är dålig kombination när det är hett. Lägger du ner knä i en vattenpöl, så behöver man inte vara brandmästare för att inse att risken ökar markant för brännskada. Kläderna isolerar nog bra, så länge dom inte är genom våta. Det blev ganska långt träningsuppehåll innan hans knä tillät träning. Det vill jag inte riskera, så jag tror att jag tänker vägra att fara i konttin. Om det sen innebär att jag inte får fungera som rökdykare, så so be it. Det är ändå frågan om frivillig verksamhet, obetald sådan.

2 kommentarer:

  1. Åh så spännande! Rökdykartestet måste va rätt tungt! Antar att inte utrustningen är direkt lätt att bära på. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, lite spännande är det väl första gången, men numera är det "gammal skåpmat", och värst tungt är det inte heller. Visst höjer det pulsen, men det är ändå kort tid. Däremot kan det bli ganska tungt att jobba med all utrustning på en utryckning. Men det beror naturligtvis på situationen.

      Radera