söndag 27 januari 2013

Orsaken till sjuk rygg!?

Jag besökte läkaren på fredagen och drog samma story igen om min axel, kanske sneda rygg och sjuka korsrygg. Han kollade hur jag kunde röra på min arm och konstaterade att jag har full rörlighet i axeln. "Tack, men det vet jag redan." Sedan klämde han här och där på axeln, men hittade ingen punkt som ömmade. "Tack, med det där har jag prövat i oändlighet utan att hitta en specifik punkt att skylla på." Sedan testade han styrkan i axeln, och konstaterade att den är hur bra som helst. "Tack, jag vet." Nu var jag ju inte oförskämd, jag svarade inte detta åt honom. Jag fattar ju att han måste kolla dessa saker, men han kunde inte kasta det minsta nytt ljus över mina problem. Han började prata om vila och att äta värkmedicin som en kur. Då sa jag åt honom att "NEJ!" Jag kan använda axeln, jag har full styrka i den och den brukar må bättre när jag tränat. Problemet kommer främst när jag sitter stilla framför datorn på jobbet, och där är någonting fel där inne. Då är det bra att träna och stretcha sa han. Okej, så jag skall vila, träna, stretcha och proppa i mig värkmedicin? Nå, efter några minuters diskussion så skrev han tid åt mig till en fysioterapeut, en hel timme! :) Oj vad hon skall få gå igenom min överkropp. :)

Igår på förmiddagen satt jag och surfade på en massa träningsrelaterat och hittade 2 saker som kan vara orsak till mina problem med korsryggen. Det första är att jag stretchat insidan av låren mycket de senaste månaderna. Detta för att så småningom kunna få upp foten ordentligt, och smidigt, i Ju-Jutsun. Inget fel i det, men när jag suttit på golvet med benen i V-form så har jag lutat framåt. Igår hittade jag en video om hur man skall stretcha benen för att bli bra i kampsport, och där betonade dom att man skall luta bakåt då man stretchar med benen i V-form. Detta för att avlasta korsryggen! På något vis känns det som mitt i prick, därför är min korsrygg sjuk. (kanske)

Det andra jag hittade är denna korta videosnutt, där det framkommer att höftböjarmusklerna går från lårets framsida runt och fäster bak på ryggen. Detta var jag inte medveten om. Hon säger att spända höftböjarmuskler kan orsaka problem i ryggen. Jag har stretchat benen en hel del på sistone, men när jag tänker efter så har jag nog slarvat med just höftböjarmuskeln, och visst, dom är nog lite spända jämfört med resten av benmusklerna. Jag tror att det beror på att jag hade sjukt just i de regionerna i höstas, och efter det varit rädd att stressa upp de musklerna och senorna. Men detta kan också vara en orsak till min sjuka korsrygg. Känns bra att ha hittat möjliga orsaker till problemet. Då är ju halva striden redan vunnen. :)6 kommentarer:

 1. Du är en google-läkare som jag! ;) Faktum är att stretch och massage kan fixa många krämpor. Jag har kommit undan med det hittils. Hoppas de fungerar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. :) Och jag har redan olika teorier om varför jag har sjukt här och där. Det är mera än hälsovårdaren och läkaren kunde komma med. ;)

   Massage och stretch är bra, och skönt. Svårt att få det gjort ordentligt bara.

   Radera
 2. Stretchning och massage tror jag absolut på! Jag är däremot väldigt dålig på att ge min kropp ordentlig behandling, borde nog gå till massör och få ut lite knutar här och där. Brukar ändå se till att massera mina ben med en roller jag har, tror det är viktigt!

  Jag kör bara spinning under vintern och det bygger ju upp cykelmusklerna i benen. Men det är ju helt klart en annan sak att cykla ute. Sittställningen är annorlunda på min tempohoj, så man får vänja sig när våren kommer. Men benmusklerna är ändå vana vid cyklingen, så tycker jag det känns i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag med. Lite svårt att hinna med att stretcha hela kroppen ordentligt regelbundet. Skulle jag ha råd så skulle jag gå på massage "varje dag". :)

   Precis så som jag inbillade mig att det är med spinning och cykling. :)

   Radera
 3. Det som förutom stretchning och massage kan hjälpa är att stärka de spända musklernas "motståndare" som oftast är för svaga. Det hjälper då man har muskel balansen i skick i kroppen. T.ex. om du har spänd bröstmuskel borde du stärka muskler på ryggen och baksidan såsom baksida axel och skulderblads muskulaturen eftersom de jobbar som bröstmuskelns "motståndare" (antagonister) Något jag definitivt själv borde bättra på, hehe. Går själv hos en kiropraktor och kan varmt också rekommendera det ifall du har möjlighet. Har fått så mycket svar på saker och ting gällande mina problem i knäet och kan säga att det redan känns bättre.
  Hoppas det snabbt blir fixat och du kan börja träna normalt igen. :-)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har lite funderat på det där med musklernas antagonister. Jag tror att jag har magmusklarna i bättre skick än ryggmusklerna, men jag har börjat träna både mage och rygg mera regelbundet än tidigare, i hopp om att det skall hjälpa upp situationen.

   Men det där med spända bröstmuskeler träffade helt mitt i prick. :) När det kommer till övre delen av överkroppen är jag mycket starkare på framsidan. Jag vet detta, vilket ju är en bra början. Det är bara så mycket svårare att träna baksidan hemma. Jag har kettlebells och hantlar, och nu hoppas jag att mina hemmagjorda TRX-band skall komma in och styra upp det hela. :) Med dom kan man ju åstadkomma en hel del drag-övningar för ryggen.

   Jag har tid till fysioterapeut 18.2. Jag vet att hon kommer att påpeka om detta, men jag ser fram emot att få en profesionell kontroll av situationen. :)

   Tack för din kommentar. Åsikter, tankar och idéer mottages med tacksamhet.

   Ha det bra!

   Radera