lördag 27 april 2013

Det blir bättre

Sedan löprundan med öm rygg förra veckans fredag har jag sprungit 3 gånger, och alla har gått riktigt bra. Med avseende på ryggen i alla fall. Snabbt har det inte gått, men det är sekundärt. På måndagen sprang jag 10,4 km, och det kändes långt. Inte i sträcka och inte i ansträngning, men i tid, trots att det tog "bara" 1:06 så var det som om det aldrig skulle ta slut. På torsdagen sprang jag årets längsta runda på 12,4 km som tog hela 1:24, med det kändes varken långt eller tungt. Torsdagens pass var riktigt roligt. Jag sprang på "mina" skogsvägar och sandvägar som inte plogats under vintern, och dom är nu redo för spring, Jippii! När jag sprang på sandvägen förbi gamla skolan så överraskades jag av att nån hade grävt bort bron över diket, så det blev lite äventyr att ta sig över. (Okej, det var en barnlek, men det är roligare att se på saken som ett litet äventyr.) Sen såg jag två vitsvanshjortar och en hare. Dom var alla tre aningen snabbare än jag.

Jag tror att mina ryggproblem sakta men säkert dunstar bort. Det har konstant blivit bättre sen i vintras, och det började ungefär då jag skaffade min IceBuggs. Men jag har även nu sprungit flera rundor med mina Asics på barmark, och fått känningar i korsryggen. Så jag vet inte om IceBuggsen hade del i saken, eller var det så enkelt att jag på något vis ändrade min löpstil på vintern, vilket orsakade ryggproblemen. Kanske hände det något med ryggen i vintras som jag inte minns, och det har märkts av när jag sprungit. Men min huvudmisstänkte är nu styva höfter och lårmuskler. Jag tror att jag omedvetet blivit rädd att stretcha låren/höfterna sedan jag hade ont i just framsida lår/höften förra hösten. Jag har nu stretchat och masserat låren riktigt ordentligt, och det känns bättre. Låren känns lättare och smidigare. Jag upptäckte också massor av små och stora "knutar" i låren. Jag har på kvällarna suttit på golvet framför TVn och med hjälp av ett stålrör masserat lårmusklerna. Det låter rätt brutalt, men det skonar händerna. Jag började massera med händerna, men konstaterade snabbt att jag behöv redskap för det här.
Men jag vet inte med säkerhet vad som orsakat mina ryggproblem. Är det något av dessa, en kombination av dessa, eller någonting helt annat? Hur som helst så ser jag nu positivt fram mot sommaren, för jag tror att jag kommer att kunna njuta av löpningen igen. Men något lopp tänker jag fortfarande inte planera in.

Jag skulle berätta om Kenjutsu som jag testat på, men det får jag lämna till nästa inlägg. Nu skall jag ut och montera ihop vårt nya växthus. Och jag skall vara aktivare på bloggfronten nu framöver. Situationen har lugnat ner sig och jag återfår sakta det inre lugn och tid som behövs för detta.


2 kommentarer:

 1. Så härligt att det känns bra igen och att du kan springa utan smärta! Fantastiskt! Under min utbildning så fick vi lära oss att vid ryggskott ( kanske funkar för dig också ) så kan med fördel höftböjaren, hamstrings, sätesmusklerna och framsida lår stretchas, så du gör helt rätt att stretcha framsidan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Känns bra att utbildat folk säger att man gör rätta saker. ;)
   Nä, men jag känner stor skillnad i höften och låren nu mot tidigare.

   Radera